רקע: מחלת הצליאק היא מחלה אוטואימונית הפוגעת במעי הדק ובאיברים נוספים. למחלה התבטאות קלינית מגוונת הכוללת שילוב של גורמים, חשיפה לגלוטן, נוגדנים ספציפיים למחלה, הפלוטיפים גנטיים מתאימים (HLA DQ2 & DQ8). בדיקת סרולוגיה מהווה הכלי הראשון בתהליך האיבחוני של המטופל הסימפטומטי, ובה בודקים נוגדנים ל-TTG מסוג IGA. במידה ורמת ה-IGA נמוכה בסרום מתבצעת בדיקת סרולוגיה לצליאק מסוג IGG. הבדיקה הספציפית ביותר מבין בדיקות הנוגדנים היא בדיקת (Endomysial antibodies) EMA. מדובר בבדיקת אימונופלורסנציה מיקרוסקופית כנגד TTG המצוי באנדומיזיום.
מטרות: השוואה בין שיטות לזיהוי מחלת הצליאק.
שיטות: במעבדה בוצע האבחון לצליאק במספר שלבים עיקריים עם מעורבות של מספר מכשירים שונים.
- בדיקת (ANTI TTG+DGP (IGA+IGG בשיטת Elisa ועפ"י התוצאה התבצע המשך בירור.
- במידה והתוצאה שלילית דיווח לרופא המטפל.
- במידה והתוצאה חיובית אימות ANTI TTG IGA בשיטה נוספת Chemiluminiscence.
- במידה ואין התאמה בין השיטות הדגימה תועבר לבדיקת EMA בשיטת IFA.
תהליך זה הינו מסורבל, עתיר כוח אדם, ארוך וזמן שחרור תוצאה מתארך בהתאם.
במעבדה המרכזית של מאוחדת יושמה טכנולוגיה חדשה לזיהוי הנוגדנים למחלת הצליאק המתבצעת על מכשיר אוטומטי Random access ביופלקס 2200 של חברת ביוראד עם טכנולוגית המולטיפלקס שהיא ייחודית ומתקדמת המאפשרת ריבוי תוצאות מדיגום בודד.
- הסקר הראשוני ANTI DGP IGA ו-ANTI TTG IGA. במידה והתוצאה שלילית עבור שניהם שחרור התוצאה ביום הדיגום.
- במידה והתוצאה חיובית מתבצע אימות וזיהוי נוגדנים בשיטת EMA IFA.
ממצאים: חשוב לציין יתרון נוסף לטכנולוגיית ה-Multiplex המסוגלת לזהות דגימות בהן רמת נוגדני ה-IGA נמוכה מתחום הזיהוי של המכשיר ומאבחן אותם כדגימות בעלות IGA Deficiency. דגימות אלו מועברות לקיט ANTI TTG IGG ו-ANTI DGP IGG כדי להבטיח איבחון מלא למטופלים עם חשד קליני גבוה לצליאק ושבדיקת הנוגדנים שלהם כנגד TTG IGA תקינה במיוחד ילדים עם רמת IGA נמוכה.
מסקנות והמלצות: המידע המעבדתי ביישום טכנולוגיית ה-Multiplex באבחון צליאק מאפשר שחרור תוצאות אמינות ומדויקות בפרק זמן קצר ותוך כדי התייעלות בתהליך העבודה וניצול מיטבי של כוח אדם.